Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Επετειακή εκδήλωση - παρουσίαση τόμου για την απελευθέρωση της Βέροιας από την Ε.Μ.Ι.Π.Η.

Η παρουσίαση του επετειακού - συλλογικού τόμου της Ε.Μ.Ι.Π.Η. με τίτλο «Βέροια 16 Οκτωβρίου 1912 - Η απελευθέρωση της πόλης μέσα από κείμενα του 20ου αιώνα» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 16 Οκτωβρίου 2013, ανήμερα της επετείου της απελευθέρωσης της Βέροιας, στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Βέροιας, σε εκδήλωση με φορείς διοργάνωσης τον Δήμο Βέροιας, την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, την ΚΕΠΑ Δ. Βέροιας, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη "Θ. Ζωγιοπούλου" και την Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας (Ε.Μ.Ι.Π.Η.).

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Βέροιας "Θεανώ Ζωγιοπούλου" Παρασκευή Κοτσάλου - Πάπαρη, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν η Δήμαρχος Βέροιας Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου, ο Αρχιμ. Ιερεμίας Γεωργαλής, εκ μέρους του Μητροπολίτη Βεροίας, και ο πρόεδρος της Ε.Μ.Ι.Π.Η. Εμμανούλ Ξυνάδας.

Ακολούθως, ο υποψήφιος διδάκτωρ ΑΠΘ Βασίλειος Δημητριάδης αναφέρθηκε στο χρονικό της απελευθέρωσης, παραθέτοντας ημερολογιακά τα γεγονότα μέχρι και την απελευθέρωση της πόλης της Βέροιας.

Στη συνέχεια, προβλήθηκε βίντεο με μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τις στιγμές της απελευθέρωσης και άλλα σημαντικά γεγονότα της ιστορίας της Βέροιας, το οποίο παρήγαγε ο Δήμος Βέροιας.

Τέλος, η Αναστασία Ταναμπάση, υποψήφια διδάκτωρ Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας παρουσίασε τον επετειακό τόμο.

Μετά την λήξη της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της Ε.Μ.Ι.Π.Η. ξενάγησε το κοινό της εκδήλωσης στην έκθεση με κειμήλια και έγγραφα της περιόδου της απελευθέρωσης και των ετών που ακολούθησαν, τα οποία προέρχονται από την διαρκή έκθεση "Ιστορικό Πανόραμα", που υπάρχει στον Χώρο Τεχνών.

Παρασκευή Κοτσάλου - Πάπαρη

Χαρούλα Ουσουλτζόγλου

Αρχιμ. Ιερεμίας Γεωργαλής

Εμμανουήλ Ξυνάδας

Βασίλειος Δημητριάδης

Πάνελ ομιλιτών

Αναστασία Ταναμπάση

Κοινό εκδήλωσης

Κοινό εκδήλωσης

Ξενάγηση στην έκθεση

Άποψη της έκθεσης στο φουαγιέ της "Στέγης"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου