Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

Η Ε.Μ.Ι.Π.Η. στο τριήμερο μνήμης για τους Εβραίους της Βέροιας


Τριήμερο εκδηλώσεων μνήμης για τους Βεροιώτες Εβραίους που εξοντώθηκαν στο Άουσβιτς από τους Ναζί διοργανώνεται στη Βέροια, από την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019.



Πρόκειται για πολιτιστικές εκδηλώσεις Μνήμης του Ολοκαυτώματος, που διοργανώνονται στο πλαίσιο της  Προεδρίας του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου στη Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA).

Για τις εκδηλώσεις μίλησαν την Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου η διεθνούς φήμης Βεροιώτισσα σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, η οποία εμπνεύστηκε και υλοποιεί σε μεγάλο μέρος το όλο εγχείρημα, ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, καθώς ο Δήμος Βέροιας είναι βασικός διοργανωτής, ο πρόεδρος το Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος (ΚΙΣΕ) Δαβίδ Σαλτιέλ, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Δ. Βέροιας Βασίλης Λυκοστράτης και ο διεθνούς φήμης μαέστρος Θεόδωρος Ορφανίδης, ο οποίος θα διευθύνει τα μουσικά σύνολα που θα συμμετάσχουν στην αποκορύφωση των εκδηλώσεων, το απόγευμα της Κυριακής 22 Σεπτεμβρίου, στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Βέροιας. 

Η καλλιτεχνική διεύθυνση είναι της Σόνιας Θεοδωρίδου, ενώ στην διοργάνωση συμμετέχουν πολλοί φορείς της περιοχής, ενώ στη διοργάνωση συμμετέχουν η Πρεσβεία του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου στην Ελλάδα, ο Δήμος Βέροιας,  η Ελληνική Αντιπροσωπεία στον IHRA, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος και Αστική & Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΟΜΟΡΦΗ ΕΛΛΑΔΑ. Την εκδήλωση υποστηρίζουν η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα, η Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, το Ελληνο-Ισραηλιτικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.

Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου, προσδοκάται η μαζική συμμετοχή των κατοίκων της Βέροιας, για να αποδειχθεί πως η πόλη τιμά τους συμπολίτες της που πριν χρόνια υπέστησαν τον βάναυσο εκτοπισμό και την δολοφονία από την ναζιστική Γερμανία, για αυτό το λόγο καλούνται όλοι να συμμετέχουν στην Πορεία Μνήμης, από την Εβραϊκή Συνοικία (Μπαρμπούτα) μέχρι τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Βέροιας, ακολουθώντας την ίδια διαδρομή που ακολούθησαν οι Εβραίοι της Βέροιας, πριν επιβιβαστούν στα τρένα που τους οδήγησαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στα κρεματόρια. 

Η Ε.Μ.Ι.Π.Η. συμμετέχει στις εκδηλώσεις με την παρουσίαση του 37ου τεύχους του περιοδικού "Χρονικά Ιστορίας και Πολιτισμού" που είναι αφιερωμένο στην εβραϊκή παρουσία στην Ημαθία.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:00, στην Αντωνιάδεια Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Βέροιας.

Την παρουσίαση εκ μέρους της Ε.Μ.Ι.Π.Η. θα κάνει ο Γραμματέας της Δρ. Εμμανουήλ Ξυνάδας.

Στο τεύχος περιλαμβάνονται 16 νέες εργασίες σχετικές με το θέμα του αφιερώματος.

Αναλυτικά τα περιεχόμενα του 37ου τεύχους των "Χρονικών":

ΜΕΡΟΣ Α΄
Ελένη Γκαρά, Οι Εβραίοι της Βέροιας του 16ου αιώνα: Μαρτυρίες από τα οθωμανικά αρχεία
• π. Αθανάσιος Γ. Βουδούρης, Οι Εβραίοι των Γιαννιτσών
• Ιωάννης Μοσχόπουλος, Σχέσεις των Εβραίων με το Ρουμλούκι
• π. Αθανάσιος Γ. Βουδούρης, Εβραίοι και χριστιανοί της Θεσσαλονίκης και της Βέροιας: Διακοινοτικές - διαπολιτισμικές σχέσεις κατά την ύστερη Οθωμανική περίοδο (β' μισό 19ου αιώνα)
• Ισαΐα Λαζαρίδου, Η Εβραϊκή συνοικία της Βέροιας
• π. Αθανάσιος Γ. Βουδούρης, Εβραίοι της Βέροιας μετανάστες στην Αμερική, κατά το πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα: Δημογραφικά δεδομένα, κοινωνικοπολιτικοί ανταγωνισμοί, διεθνοτικές αντιπαραθέσεις και μεταναστευτικές ροές προς τις ΗΠΑ, αναφορικά με τον εβραϊκό πληθυσμό της Βέροιας των αρχών του 20ου αιώνα
• Ελισάβετ Σαρηγιαννίδου, Όψεις της ζωής της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βέροιας: Σκιαγράφηση της λειτουργίας του Ισραηλιτικού σχολείου το 1912 μέσα από την επιστολή του Αρχιραββίνου της Κοινότητας προς τη Γενική Διοίκηση Μακεδονίας
• Εμμανουήλ Ξυνάδας, Η Εβραϊκή Κοινότητα Βέροιας. Μια προσπάθεια πληθυσμιακής ανασύστασης της Κοινότητας στην περίοδο του Μεσοπολέμου (1927)
• π. Αθανάσιος Γ. Βουδούρης, Πληθυσμιακά στοιχεία για την Ισραηλιτική Κοινότητα Βεροίας στα τέλη της περιόδου τουΜεσοπολέμου, σύμφωνα με πληροφορίες του Εβραίου δασκάλου Α. Μπενβενίστε
• Αλέκος Χατζηκώστας, Η δίκη στην Βέροια για τον εμπρησμό του συνοικισμού «Κάμπελ» στη Θεσσαλονίκη μέσα από τα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου
• Ελισάβετ Σαρηγιαννίδου, Σχέσεις της χριστιανικής και Ισραηλιτικής Κοινότητας στη Βέροια την περίοδο δικτατορίας του Μεταξά μέσα από το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΑΣΤΗΡ»: «H Προχθεσινή Κινηματογραφική παράστασις των Ισραηλιτών»
• Στέργιος Σπυρ. Αποστόλου, Η διάσωση των Εβραϊκών οικογενειών της Νάουσας Μπουρλά, Φριζή κ.ά. από τον Ε.Λ.Α.Σ
• Αντωνία Χαρίση, Η συμμετοχή των Εβραίων στην εθνικοαπελευθερωτική προσπάθεια του 16ου Συντάγματος ΕΛΑΣ Βερμίου (1943-1944)
• Ιωσήφ Στρούμσα, Βέροια. Οι Εβραίοι της
• Παρασκευή Παυλίδου, Η οικογένεια Κοέν και η προσφορά της στην οικονομία της Βέροιας
ΜΕΡΟΣ Β'
• π. Αθανάσιος Γ. Βουδούρης, Μοναστηριακά Σημειώματα
• Γιώργος Μάλλιος, Οι Εβραίοι στην Νάουσα πριν και κατά την διάρκεια της Τελικής Λύσης. Μια εργασία για τον διαγωνισμό των Φίλων του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα
ΝΕΑ - ΔΡΑΣΕΙΣ
• Πεπραγμένα 
• Κατάλογος Εκδόσεων 

Με πληροφορίες από το inveria.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου