Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

"Πτυχές από την ιστορία των παραταξιακών αντιπαραθέσεων στη Νάουσα (1627-1918)" - Βιβλιοπαρουσίαση




Η Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου του Ναουσαίου ερευνητή Τοπικής Ιστορίας Στέργιου Αποστόλου με τίτλο:


"Πτυχές από την ιστορία των παραταξιακών αντιπαραθέσεων στη Νάουσα
(1627-1918)"

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 19:00 στο καφέ Σείριος, στη Νάουσα.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Αντωνία Χαρίση – Δρ. Ιστορίας
Δημήτριος Μπάιτσης - Ερευνητής Τοπικής Ιστορίας
Στέργιος Αποστόλου - Ερευνητής Τοπικής Ιστορίας -  Συγγραφέας



Το βιβλίο
Ο κ. Αποστόλου αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, αφού μέχρι σήμερα έχει συγγράψει μεγάλο αριθμό πονημάτων, ιστορικού κυρίως ενδιαφέροντος, κι έχει εντρυφήσει σε άγνωστες πτυχές της τοπικής ιστορίας. Όλη αυτή την αναζήτησή του, που μετουσιώνεται σε ιστορία, έρχεται σήμερα να την κοινοποιήσει στο ευρύ κοινό και στην τοπική μας κοινωνία, προσεγγίζοντας με λόγο στιβαρό, δωρικό θα έλεγα, άγνωστα γεγονότα και προσωπικότητες της περιοχής μας. Πρόσωπα και σχέσεις που καθόρισαν τόσο τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις μιας μεγάλης χρονικής περιόδου, όσο και το δημόσιο λόγο, το δημόσιο αφήγημα της τοπικής μας ιστορίας που φτάνει από παλιά ως τις μέρες μας. Το αφήγημα αυτό, στηρίχθηκε σε παραδοχές και αποκρύψεις, επικαλύψεις και συγκαλύψεις, αντιπαραθέσεις και αιματηρές ακόμη διενέξεις. Τα μίση και τα πάθη της εποχής, από το 1627 έως το 1918, τα οποία λίγοι γνωρίζουν με λεπτομέρειες, ήταν αυτά που πρόκριναν, ανέδειξαν ή απαξίωσαν, κατά ένα μεγάλο μέρος τους, τα πρόσωπα της Νάουσας, άλλοτε ως ήρωες και άλλοτε ως προδότες. Οι σκοπιμότητες, εξυπηρετώντας προσωπικά συμφέροντα και φιλοδοξίες, ενδύθηκαν, σε πολλές περιπτώσεις, τον μανδύα του τοπικού και εθνικού οφέλους και μετατράπηκαν σε εθνικές τοπικές στρατηγικές.


Ο συγγραφέας
Γεννήθηκε το 1932 στην πόλη Νάουσα της Βόρειας Ελλάδας. Τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια σημάδεψαν η Κατοχή, η Αντίσταση και ο Εμφύλιος πόλεμος. Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με ιστορικές, γλωσσικές και λαογραφικές έρευνες με κύριο άξονα αναφοράς τόσο τη Νάουσα και την ευρύτερη περιοχή της, όσο και τον υπόλοιπο Ελλαδικό χώρο, με παράλληλη αναφορά και στον Βαλκανικό. Επίσης, συνέγραψε και δοκίμια πολιτικού, κοινωνικού και πολιτιστικού προβληματισμού. Συνεχίζει να συγγράφει μονογραφίες και να αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά της Νάουσας και άλλων πόλεων με θέματα που αφορούν στους προαναφερόμενους τομείς.

Αποκτήστε το βιβλίο συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα παραγγελίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου