Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Ξεκίνησαν οι εργασίες της Δ' Επιστημονικής Ημερίδας Τοπικής Ιστορίας στη Βέροια


Ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής (3/10)  τις εργασίες της η Δ' Επιστημονική Ημερίδα Τοπικής Ιστορίας, που διοργανώνει η Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού, στο Χώρο Τεχνών Βέροιας, ενώ το Σάββατο (4/10) συνεχίζονται και ολοκληρώνονται οι εργασίες της.

Λουκιανός Χασιώτης - Αθανάσιος Σφήκας

Στην έναρξη της Ημερίδας, απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος της Ε.Μ.Ι.Π.Η. Εμμανουήλ Ξυνάδας, ενώ στη συνέχεια οι καθηγητές του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Λουκιανός Χασιώτης (επίκουρος) και Αθανάσιος Σφήκας (αναπληρωτής) πραγματοποίησαν την εναρκτήρια συνεδρία, κάνοντας κριτική προσέγγιση του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου.

Αγγελική Χριστοδούλου

Στη συνέχεια, ξεκίνησε η Α' Συνεδρία, προεδρεύοντος του αν. καθ. Αθανασίου Σφήκα, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκαν οι εξής εισηγήσεις:

 Άντα Κάπολα - Αγγελική Χριστοδούλου: Τεκμήρια για την ιστορία της Βέροιας στις συλλογές των ΑΣΚΙ (την έκανε η Α. Χριστοδούλου)

Ελένη Τζαβέλα: Τεκμήρια από τη δεκαετία του 1940 στις συλλογές των Γ.Α.Κ. – Αρχεία Ν. Ημαθίας (την διάβασε η Ο. Μπέτσα)

Δρ. Μαρία Χειμωνοπούλου: Αρχαιολογικά πεπραγμένα της Βέροιας και της περιοχής της στη δεκαετία 1940-1950

Δρ. Μαρία Χειμωνοπούλου

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε μία ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα συζήτηση, όπου τέθηκαν διάφορα ζητήματα, όπως οι κλεμμένοι αρχαιολογικοί θησαυροί από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής, αλλά και σεβασμός προς τα αρχαία από τους εμπλεκομένους στον εμφύλιο, ο όρος "Εαμοκρατία" κλπ.


Δείτε την εκδήλωση στο βίντεο που ακολουθεί:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου