Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Μικρά Ασία, Πόντος Θράκη. Οι πρόγονοί μας θυμούνται... Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση


Σε κλίμα συγκινησιακά φορτισμένο πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου η εκδήλωση της Εταιρείας Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας Μικρά Ασία, Πόντος, Θράκη. Οι πρόγονοί μας θυμούνται..., η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της Εβδομάδας Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού 2012, την οποία διοργανώνει η Ε.Μ.Ι.Π.Η. για δεύτερη χρονιά.

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Εταιρείας, κ. Εμμανουήλ Ξυνάδας, ανέφερε ότι η φετινή Εβδομάδα Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού είναι αφιερωμένη στην επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Βέροιας αλλά και σε μια άλλη θλιβερή επέτειο, αυτή των 90 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, στην οποία αναφερόταν και η συγκεκριμένη εκδήλωση.


Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε πολυμορφικός δίσκος (dvd) στο οποίο περιλαμβάνονταν μαρτυρίες προσφύγων οι οποίοι έζησαν την ανταλλαγή των πληθυσμών. Πρόκειται για τους Κατερίνα Ζαμπελάκη – Κουλαξίζογλου, Σμαραγδή Τσιμσίρη – Βελιάδη και Περικλή Παναγιωτίδη.






Αξίζει να σημειωθεί ότι την εκδήλωση παρακολούθησαν αρκετά παιδιά τα οποία βρέθηκαν εκεί προκειμένου να γνωρίσουν την ιστορία των προγόνων τους.







Η Ε.Μ.Ι.Π.Η. ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης και την παραγωγή και ψηφιοποίηση του πολυμορφικού δίσκου, την επιμέλεια των οποίων είχαν η κ. Ολυμπία Μπέτσα και η κ. Ιωάννα Ζιώγα αντίστοιχα.





Οι εκδηλώσεις της Εβδομάδας Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού 2012 συνεχίζονται την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου, στις 18:00, με εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας με θέμα σχετικό με την απελευθέρωση της Βέροιας. Επίσης την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου, στις 21:00 θα πραγματοποιηθεί στο Λαογραφικό Μουσείο – Αρχοντικό Σαράφογλου, μουσική εκδήλωση σε συνεργασία με το μουσικό σχήμα Άχι Βάχι, αφιερωμένη στο λόγιο και μουσικό του 20ου αιώνα Κωνσταντίνο Βαφείδη. (Είσοδος 5 ευρώ). Τέλος την Παρασκευή και το Σάββατο 21 και 22 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η επιστημονική ημερίδα Μιλάμε για τη Βέροια του 20ου αιώνα (1910-1925). Από την Αυτοκρατορία στο Εθνικό Κράτος. Η έναρξη της ημερίδας θα γίνει την Παρασκευή, στις 19:00, στο 2ο όροφο του Χώρου Τεχνών Βέροιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου