Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Εβδομάδα Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού πραγματοποιεί η Ε.Μ.Ι.Π.Η. (26/9 εως 2/10)

Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την έναρξη της «Εβδομάδας Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού», μίας νέας σειράς εκδηλώσεων που ξεκινά φέτος από την Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας (Ε.Μ.Ι.Π.Η.), παραχωρήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (21/9) στο δημαρχείο της Βέροιας, με την παρουσία μελών του Δ.Σ. της Εταιρείας και του διευθυντή του τμήματος Λαογραφίας της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας Σάκη Σταυρίδη.  

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Μ.Ι.Π.Η. Μανώλης Ξυνάδας, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της Εβδομάδας, η οποία ξεκινά στις 26 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 2 Οκτωβρίου, στην οποία περιλαμβάνονται εκδηλώσεις ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, ξεναγήσεις και επισκέψεις σε μουσειακούς χώρους και εκθέσεις ιστορικού περιεχομένου. 

Η εβδομάδα θα ξεκινήσει με την εκδήλωση «Τοπική Ιστορία και Εκπαίδευση» (Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, ώρα 18:00, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών),  η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας και σκοπός της είναι η διάδοση της Τοπικής Ιστορίας στην εκπαίδευση. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν προγράμματα (Projects), τα οποία υλοποιήθηκαν από εκπαιδευτικούς του νομούς και σχετίζονται με την τοπική ιστορία.
Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου και το Σάββατο 1 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη Επιστημονική Ημερίδα που εγκαινιάζει φέτος η Ε.Μ.Ι.Π.Η. με το γενικό τίτλο, «Μιλάμε για τη Βέροια του 20ου αιώνα».
Οι φετινές εργασίες της Ημερίδας θα ασχοληθούν με την περίοδο 1890 -1910 και ο ενδεικτικός υπότιτλος της περιόδου είναι «Στο λυκόφως της Οθωμανικής Περιόδου». Η συγκεκριμένη περίοδος είναι ιδιαίτερα σημαντική για την περαιτέρω εξέλιξη της περιοχής της Ημαθίας και της ευρύτερης περιοχής. Ενδεικτικά, θέματα όπως ο κοινοτισμός, οι ξένες προπαγάνδες και ο μακεδονικός αγώνας, έπαιξαν ουσιαστικό ρόλο.
Στην έναρξη των εργασιών της ημερίδας θα παρουσιαστεί ο δεύτερος τόμος του Επιστημονικού Περιοδικού της Ε.Μ.Ι.Π.Η. «Μελετήματα Ημαθίας», ο οποίος φέτος θα είναι αφιερωμένος στη μνήμη της Βεροιώτισσας λαογράφου Βούλας Χατζίκου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από το θάνατό της. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο της Βέροιας και οι εργασίες της θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, ενώ θα συνεχιστούν το Σάββατο 1 Οκτωβρίου, στις 10:00 το πρωί και στις 6 το απόγευμα.
Τελευταία εκδήλωση ενταγμένη στην Εβδομάδα Τοπικής Ιστορίας & Πολιτισμού είναι η μουσικοχορευτική παράσταση «Από τη Βέροια του χτες..». την οποία προετοίμασε και θα παρουσιάσει το τμήμα λαογραφίας της Κ.Ε.Π.Α. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, στις 7 μ.μ., στον Χώρο Τεχνών Βέροιας. Όλες οι εκδηλώσεις είναι με ελεύθερη είσοδο στο κοινό, πλην της παράστασης της Κυριακης, καθώς έχει οριστεί το συμβολικό τίμημα των 5 ευρώ, για την κάλυψη των υψηλών εξόδων της.
Τέλος, εκτός από τις παραπάνω εκδηλώσεις, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί τη μόνιμη έκθεση της Κ.Ε.Π.Α. «Ιστορικό Πανόραμα», που βρίσκεται στο υπόγειο του Χώρου Τεχνών Βέροιας, την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου ( 8-9 μ.μ.) και Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου (6-9 μ.μ.).

Το μέλος του Δ.Σ. της Ε.Μ.Ι.Π.Η. Αναστασίας Ταναμπάση, αναφέρθηκε στο νέο τόμο του Επιστημονικού Περιοδικού της Εταιρείας «Μελετήματα Ημαθίας» και στο συλλεκτικό τεύχος του τριμηνιαίου περιοδικού «Χρονικά Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας», τα οποία θα παρουσιαστούν το απόγευμα της Παρασκευής 30 Σεπτεμβρίου.

Τέλος, ο διευθυντής του τμήματος Λαογραφίας της ΚΕΠΑ Βέροιας Σάκης Σταυρίδης, αναφέρθηκε στην μουσικοχορευτική παράσταση του Τμήματος, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Οκτωβρίου. Πρόκειται για μια παράσταση με χορούς, τραγούδια, δρώμενα που σχετίζονται με την κοινωνική και θρησκευτική ζωή της Βέροιας, καθώς και με έθιμα, δρώμενα και παραδοσιακά παιχνίδια, μέσα από τον κύκλο του χρόνου.
Οι ονομαστικές γιορτές, οι επισκέψεις – βεγγέρες στα σπίτια της παλιάς Βέροιας, το μεγάλο πανηγύρι του Αγ. Αντωνίου την 1η Αυγούστου, η Αποκριά, η Πρωτομαγιά και το έθιμο του Κλήδωνα, θα παρουσιαστούν μεταξύ άλλων στην εκδήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου