Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Ξεκίνησαν οι εργασίες του Α΄ Συνεδρίου της Ε.Μ.Ι.Π.Η.

Πανηγυρικά ξεκίνησαν χθες το απόγευμα οι εργασίες του Α΄ Επιστημονικού Συνεδρίου «Ημαθία, Ιστορία – Αρχαιολογία – Τέχνη – Λαογραφία», που διοργανώνει η Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας (Ε.Μ.Ι.Π.Η.) από χθες 29 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 3 Οκτωβρίου, στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Βέροιας.


Στην τελετή έναρξης παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Νομάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης, η Δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, ο προϊστάμενος της 11ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Αντώνης Πέτκος, ενώ εκ μέρους της Εταιρείας μίλησε ο πρόεδρός της Αθανάσιος Βουδούρης και το μέλος της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, η οποία μάλιστα παρουσίασε την εκδήλωση.
Μετά τους χαιρετισμούς προβλήθηκε 10λεπτο βίντεο που παρουσίαζε συνοπτικά το μέχρι τώρα έργο της Ε.Μ.Ι.Π.Η., ενώ αμέσως μετά, παρουσιάστηκε ο 1ος τόμος του Επιστημονικού Περιοδικού «Μελετήματα Ημαθίας», από τον αναπληρωτή καθηγητή του ΑΠΘ Παντελή Νίγδελη.
Ακολούθως, ο πρόεδρος της Εταιρείας απένειμε τιμητική πλακέτα στον ιστορικό της Βέροιας Γιώργο Χιονίδη, ως «ελάχιστη αναγνώριση του έργου του», όπως σημείωσε ο κ Βουδούρης. Επιπλέον, στον κ. Χιονίδη αφιερώθηκε και το Επιστημονικό Περιοδικό «Μελετήματα Ημαθίας».

Ο χαιρετισμός του προέδρου της Ε.Μ.Ι.Π.Η. Αθανασίου Βουδούρη στην τελετή έναρξης του Συνεδρίου
«Είναι γεγονός ότι στη σύγχρονη εποχή κυρίαρχο χαρακτηριστικό της παγκόσμιας κοινωνίας αποτελεί η στροφή προς τις θετικές επιστήμες και στις νέες τεχνολογίες και η συνακόλουθη εγκατάλειψη, σε μεγάλο βαθμό, των ανθρωπιστικών σπουδών, οι οποίες μάλιστα συχνά χαρακτηρίζονται ως ανούσιες και παρωχημένες. Και αυτό δεν αποτελεί φαινόμενο το οποίο προέκυψε ξαφνικά και τυχαία, αλλά διαμορφώθηκε σταδιακά στο πλαίσιο των νέων κοινωνικών προσανατολισμών και απαιτήσεων.
Το ιστορικό μας παρελθόν και η πολιτισμική μας κληρονομιά, δυστυχώς, τείνει να εξελιχθεί σε μια ελιτίστικη ενασχόληση από μέρους μιας συγκριτικά μικρής μερίδας ανθρώπων, οι οποίοι πολλές φορές θα πρέπει να είναι διατεθειμένοι να αντιμετωπίσουν την αδιαφορία ή ακόμη και το ενδεχόμενο να χαρακτηριστούν ως γραφικοί και ονειροπόλοι, τόσο από τους πολιτειακούς παράγοντες όσο και από σύγχρονους θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς.
Εμείς, τα μέλη της Εταιρείας Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Νομού Ημαθίας, ανήκουμε στην ομάδα αυτών που εξακολουθούν να πιστεύουν στην ανάγκη ενίσχυσης και προώθησης των ανθρωπιστικών επιστημών, με ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της προβολής του πολιτισμικού πλούτου του παρελθόντος μας, όχι απλά ως μία ενασχόληση που θα εξαντλείται σε ένα είδος φιλολογίας και συζητήσεων για περασμένες εποχές, αλλά ως επιτακτική ανάγκη που θα μπορούσε να εξασφαλίσει περισσότερο ευοίωνες συνθήκες και προϋποθέσεις για το μάλλον μας.
Φανταστείτε πόσο διαφορετική θα ήταν η εικόνα και οι προοπτικές αυτής της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, αν εκτός από τους τάφους και τα μνημεία της Βεργίνας είχαμε διατηρήσει ορισμένα από τα ανεκτίμητης αξίας αρχοντικά της, αν είχαμε φροντίσει να αξιοποιήσουμε σωστά τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά της μνημεία, αν είχαμε διασώσει τα οθωμανικά τζαμιά και την εβραϊκή συνοικία της, αν δεν είχαμε θάψει τον πλούτο αυτού του τόπου κάτω από τσιμέντα και πολυκατοικίες. Και δυστυχώς, η επιταγή των προηγούμενων ετών για θάψιμο του παρελθόντος μας, το οποίο θεωρήθηκε εμπόδιο για την ενατένιση αυτού του τόπου προς το μέλλον, μας αναγκάζει σήμερα να διερωτόμαστε με απορία, γιατί η πόλη μας αδυνατεί να προσελκύσει σε ικανοποιητικό βαθμό επισκέπτες από άλλες περιοχές, αλλά αποτελεί έναν, σχεδόν ασήμαντο, ενδιάμεσο σταθμό προς άλλες κατευθύνσεις.
Με μοναδικό κριτήριο την αγάπη μας γι’ αυτόν τον τόπο, αποφασίσαμε πριν από τρία, περίπου, χρόνια, στα τέλη του 2007, να ιδρύσουμε στη Βέροια έναν συλλογικό φορέα ο οποίος θα έχει ως σκοπό την προβολή, τη διάσωση και τη διάδοση της πολιτισμικής κληρονομιάς της Ημαθίας, σε συνεργασία με φορείς και παράγοντες της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πραγματοποίηση του Α΄ Επιστημονικού Συνεδρίου για την Ημαθία (Ιστορία – Αρχαιολογία – Τέχνη – Λαογραφία) οι εργασίες του οποίου ξεκινούν σήμερα και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 3 Οκτωβρίου, εκπληρώνοντας έτσι έναν από τους βασικούς καταστατικούς μας στόχους.
Επίσης, στη σημερινή εναρκτήρια Συνεδρία έχουμε τη χαρά να παρουσιάζουμε τους καρπούς μιας ακόμα από τις προσπάθειες της Εταιρείας, την έκδοση του 1ου τόμου του επιστημονικού περιοδικού «Μελετήματα Ημαθίας», με την παράλληλη αφιέρωσή του σε έναν από τους πρωτοπόρους εραστές της ιστορίας και της πολιτισμικής κληρονομιάς της Ημαθίας, στον ιστορικό της πόλης μας κ. Γεώργιο Χιονίδη, με την ευχή το έργο και η προσφορά του να συνεχίσει να εμπνέει τις επόμενες γενιές.
Ως πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Μ.Ι.Π.Η. θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους εργάστηκαν και εξακολουθούν να εργάζονται για την επίτευξη των σκοπών και των επιδιώξεων της Εταιρείας. Κυρίως, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη του Δ.Σ., της Επιστημονικής και της Οργανωτικής Επιτροπής, τους Εισηγητές και τους Προέδρους των Συνεδριών, οι οποίοι με μεγάλη προθυμία δέχτηκαν την πρόσκλησή μας για συμμετοχή τους στην οργάνωση και πραγματοποίηση του Συνεδρίου. Την ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας, και ιδιαίτερα την πρόεδρο κα Χ. Ουσουλτζόγλου, το Δ/ντη κ. Ιω. Καμπούρη, την κα Κατερίνα Γρηγοριάδου, τόσο για την αποδοχή της συνεργασίας όσο και για τη γενικότερη υποστήριξή τους, τους φορείς Συνεργασίας, τους χορηγούς και τους υποστηρικτές, καθώς και όλους όσους με οποιονδήποτε τρόπο στηρίζουν τις δράσεις και τις εκδηλώσεις της Εταιρείας.
Ευχαριστώ, επίσης, τα μέλη της Επιστημονικής και της Οργανωτικής Επιτροπής καθώς και τους συγγραφείς του 1ου τόμου του περιοδικού «Μελετήματα Ημαθίας» για το ενδιαφέρον και την προσφορά τους, τον οποίο θα μας παρουσιάσει σε λίγο, ο καθηγητής του ΑΠΘ και μέλος της Επιστημονικής του Επιτροπής κ. Παντελής Νίγδελης, τα μέλη της Γραμματείας του Συνεδρίου, τους ομιλητές, την Πρόεδρο και την παρουσιάστρια, της σημερινής Εναρκτήριας Συνεδρίας κα Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, η οποία αποτελεί παράλληλα και μέλος της Οργανωτικής & Επιστ. Επιτροπής του Συνεδρίου, καθώς και όλους εσάς που τιμάτε με την παρουσία σας τον τόπο μας και τις προσπάθειές μας.
Κλείνοντας, θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μας συγχωρήσετε για τα λάθη, τις παραλήψεις και τις ελλείψεις μας, καθώς και για ενδεχόμενους λάθος χειρισμούς από μέρους μας κατά τη διάρκεια της οργάνωσης αλλά και της διεξαγωγής του Συνεδρίου και να ευχηθώ οι προσπάθειες όλων μας να έχουν διάρκεια και συνέχεια. Τα μικροπροσωπικά συμφέροντα και οι προσωποπαγείς φιλοδοξίες καλό θα είναι να μπουν επιτέλους στο περιθώριο, διότι οι μικροί τόποι χρειάζονται μεγάλες προσπάθειες για να ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον».
Οι εισηγήσεις της εναρκτήριας συνεδρίας
Μετά την τελετή έναρξης, πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνεδρία του συνεδρίου, υπό την προεδρεία της Αναπληρώτριας
Διευθύντρια ΙΖ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αναστασίας Χρυσοστόμου. Οι εισηγήσεις που περιλαμβάνονταν στην πρώτη συνεδρία ήταν της Μαρίας Λιλιμπάκη – Ακαμάτη, με θέμα «Αρχαιότητες Ν. Ημαθίας: Προστασία – Ανάδειξη – Διαχείριση», του Αντωνίου Πέτκου με θέμα «Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης: Το έργο της 11ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων», της Βασιλικής Καλταπανίδου, με θέμα «Η ανάδειξη των «ανοιχτών» αρχαιολογικών χώρων των πόλεων. Το παράδειγμα του αρχαιολογικού χώρου Αγίου Παταπίου στη Βέροια», της Χρυσάνθης Μαυροπούλου – Τσιούμη, με θέμα «11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Η αρχή της ίδρυσής της και η σαρανταπεντάχρονη πορεία της» και της Γεωργίας Στρατούλη, με θέμα «Από την Αρχαιολογία της Προϊστορίας στην Κοινωνία της Ανάπτυξης: Οι διαστάσεις της πρότασης για την ανάδειξη του Νεολιθικού Οικισμού Νέας Νικομήδειας Ημαθίας».

Διαβάστε επίσης: Οι περιλήψεις των εισηγήσεων του Συνεδρίου
Διαβάστε επίσης: Όλες οι πληροφορίες για το Α΄ Επιστημονικό Συνέδριο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου