Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Ημερίδα για τον θεσμό της Εκκλησίας στο Ρουμλούκι στο πλαίσιο των ΙΣΤ΄ Παυλείων

Ημερίδα Τοπικής Ιστορίας και Λαογραφίας με γενικό τίτλο «Ο Θεσμός της Εκκλησίας στο Ρουμλούκι», πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 21 Ιουνίου 2010, στο Επισκοπείο της Αλεξάνδρειας, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκαν έξι εισηγήσεις, σχετικά με το θέμα. Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας (Ε.Μ.Ι.Π.Η.) και ήταν ενταγμένη στο πλαίσια των ΙΣΤ΄ Παυλείων.

Η πρώτη εισήγηση ήταν του δικηγόρου Γιάννη Μοσχόπουλου, ο οποίος έκανε συνοπτική παρουσίαση της εκκλησιαστικής ιστορίας του Ρουμλουκιού, στους πρώτους αιώνες της Τουρκοκρατίας. Ακολούθησε η εισήγηση του ηγουμένου της Μονής Προδρόμου Βέροιας Αρχιμ. Πορφύριου Μπατσαρά, η οποία περιλάμβανε παρουσίαση στοιχείων σχετικά με την περιοχή του Ρουμλουκιού, όπως εικόνα της Μονής που προέρχεται από αγιογραφικό εργαστήρι της Αλεξάνδρειας του 1906, δημογραφικά στοιχεία για την περιοχή του Ρουμλουκιού και στοιχεία για την Επισκοπή Δραγουβιτίας.

Η τρίτη εισήγηση ήταν του προέδρου της Ε.Μ.Ι.Π.Η. Αθανασίου Βουδούρη, ο οποίος παρουσίασε στοιχεία σχετικά με τις επιδράσεις των κινημάτων του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και των Κολλυβάδων στην περιοχή του Ρουμλουκιού, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Βεροίας. Στη συνέχεια, ο Διδ. Θεολογίας και Αρχιερατικός. Επίτροπος Καμπανίας Αρχιμ. Θεόφιλος Λεμοντζής, παρουσίασε τα συναξάρια των Αγίων Νεομαρτύρων Αθανασίου και Ιωάννου των Κουλακιωτών, που καταγόταν από την περιοχή.

Η πέμπτη έγινε από την Δρ. Αρχαιολογίας και αρχαιολόγο της 11ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, η οποία παρουσίασε τους μεταβυζαντινούς ναούς της επισκοπής Καμπανίας. Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Ε.Μ.Ι.Π.Η. Εμμανουήλ Ξυνάδας, εκ μέρους της τριμελούς ομάδας καταγραφής των Παλαιτύπων της Επαρχίας Βεροίας και της Μητροπόλεως Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας, αποτελούμενης από τους ΑθανάσιοςΒουδούρη, Στέργιο Λιούλια και τον ίδιο, παρουσίασε νέα στοιχεία για την ιστορία του Ρουμλουκιού, τα οποία προέκυψαν μετά την έρευνα και την καταγραφή των παλαιτύπων του Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αλεξάνδρειας.

Στο τέλος της Ημερίδας, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αλεξάνδρειας Αρχιμ. Διονύσιος Ανθόπουλος, ευχαρίστησε τους εισηγητές, εκ μέρους της Μητροπόλεως και της Αρχιερατικής Περιφέρειας, και απένειμε αναμνηστικά των ΙΣΤ΄ Παυλείων και της Αρχιερατικής Περιφέρειας Αλεξάνδρειας στους εισηγητές και τους συντελεστές της Ημερίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου